La tragèdia de Carmen, 1983

AJUNTAMENT-BCN_091

 

CAT>>>

La tragèdia de Carmen
Peter Brook arriba a Barcelona l’any 1983. Buscava un espai per representar la seva versió de l’òpera Carmen. Es va entusiasmar en veure les naus dels tallers municipals al recinte de l’antic Mercat de les Flors, un espai infrautilitzat d’una gran qualitat arquitectònica i que l’AVV del Poble-Sec ja venia reivindicant des de 1977 com a espai cultural.
La representació de l’obra va ser l’inici de la Ciutat del Teatre, amb la posterior incorporació del Teatre Lliure i la nova seu de l’Institut del Teatre.

La imatge del cartell se centra en la reixa d’una vella ciutat espanyola. El títol de l’òpera, escrit a la manera d’un graffiti, sobre la paret malmesa de la façana sevillana, creava la sensació de dramatisme que buscàvem, i encaixava amb l’espai on es representava. Els crèdits de l’obra es van desplaçar a una tira vertical en un extrem del cartell. D’aquesta manera s’emfatitzava la imatge central, extreta d’una foto en blanc i negre, molt cremada i solaritzada amb tècniques fotogràfiques. Es va realitzar una segona versió, en format apaïsat i a dues tintes, per a la seva difusió massiva per Barcelona.

 

ESP>>>


La tragedia de Carmen
Peter Brook llega a Barcelona el año 1983. Buscaba un espacio para representar su versión de la ópera Carmen. Se entusiasmó al ver las naves de los talleres municipales en el recinto del antiguo Mercat de les Flors, un espacio infrautilizado de una gran calidad arquitectónica y que la AVV del Poble Sec ya venía reivindicado desde 1977 como espacio cultural.
La representación de la obra fue el inicio de la Ciutat del Teatre, con la posterior incorporación del Teatre Lliure y la nueva sede del Institut del Teatre.

La imagen del cartel se centra en la reja de una vieja ciudad española. El título de la ópera, escrito a modo de graffiti sobre la pared malograda de la fachada sevillana, creaba la sensación de dramatismo que buscábamos y encajaba con el espacio donde se representaba. Los créditos de la obra se desplazaron a una tira vertical en un extremo del cartel. De ese modo se enfatizaba la imagen central, extraída de una foto en blanco y negro, muy quemada y solarizada con técnicas fotográficas. Se realizó una segunda versión, en formato apaisado y a dos tintas, para su difusión masiva por Barcelona.

 

AÑO: 1983
AUTOR(ES): Pilar Villuendas – Josep Ramon Gómez
TEMÁTICA: Ópera Carmen al Mercat de les Flors
DIMENSIONES (en cm): 64,5 × 49,5
CLIENTE: Ajuntament de Barcelona
MATERIAL: Papel couché
SISTEMA DE IMPRESIÓN: Offset | cuatricromía, Imprenta municipal
TÉCNICA GRÁFICA: Retoque fotográfico

 



Deja un comentario